Onderhoud Sieraden

Sieraden gemaakt van goud of zilver kunnen verkleuren en / of doffer worden naar mate het dragen door invloeden van buitenaf.
Om lang van jouw sieraden te kunnen genieten is het belangrijk om deze goed te onderhouden.

Hieronder staan een aantal tips om jouw sieraden zolang mogelijk mooi te houden.

  • Zilver is een relatief zacht materiaal, daardoor ontstaan er door het dragen krasjes en/of deukjes in het oppervlak van het sieraad. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je het beste je sieraden afdoen tijdens huishoudelijk werk of bij andere klussen in en rond het huis.
  • Zilver reageert van nature op waterstofsulfide (zwavel) deze stof komt voor in de lucht maar ook in sommige parfums, wol, elastiek, rubber, eieren en uien. Als zilver hiermee in aanraking komt volgt een chemische reactie (oxideren) en ontstaat er een zwart laagje.
  • Het zwart worden van zilver wordt ook veroorzaakt door de stoffen in onze huid. Deze natuurlijke stoffen in onze huid, de zuurgraad, is bij iedereen anders en wordt beïnvloed door medicijngebruik, voeding en alcoholgebruik. Ook transpiratievocht (waar ammonia in voorkomt) beïnvloed de zuurgraad van de huid waardoor het zilver kan gaan oxideren.
  • Om dit zwart worden zoveel mogelijk te voorkomen is het aan te raden je sieraden af te doen als je gaat sporten,  zwemmen (chloor en zoutwater zijn ook slecht voor het zilver), handen wassen of schoonmaken in huis. Houd je sieraden niet om tijdens douchen en vermijd zoveel mogelijk het contact met schoonheidsproducten.
  • Goud zal niet verkleuren zoals zilver kan. Maar ook voor gouden sieraden word het afgeraden te dragen met huishoudelijk werk, sporten, klussen en wanneer je in contact komt met “chemische”stoffen.
  • Wanneer je sieraden heeft met edelstenen, dan is het noodzakelijk deze af te doen met werkzaamheden in en rond het huis. Dit is om te voorkomen dat de edelstenen en de zetting beschadigen.
  • Als je je sieraden afdoet komt er ook zo min mogelijk aanslag/vet in de zettingen van de edelstenen, hierdoor blijven ze langer schitteren.
  • Parels zijn extreem gevoelig voor parfums, geparfumeerde bodylotion en haarlak. We raden je aan deze altijd eerst aan te brengen, voordat je  jouw parelcollier of parelring aandoet. Dit voorkomt het dof worden van de parels.

Wat nu als je denkt mijn sieraad ziet er toch niet meer zo mooi en glanzend uit?

Met een poetsdoek speciaal voor sieraden kun je zelf regelmatig jouw sieraden opwrijven, hierdoor krijgen ze weer meer glans en bij het zilver kun je de licht zwarte aanslag wegpoetsen. Ook zijn er speciale producten, van Hagerty bijvoorbeeld, waar je jouw sieraden in kunt onderdompelen en de oppervlakkige aanslag “oplossen”.
Diepere krassen kunnen wij voor jou verwijderen door het sieraad weer opnieuw te polijsten. Sieraden die bewust gedeeltelijk zijn geoxideerd moet je ook nooit in een badje dompelen dan krijg je een lelijke witte aanslag die niet meer weggaat, behalve met polijsten. 

Niet vergeten!

Heb je een (trouw) ring waarin een diamant of andere edelsteen is gezet? Laat deze minimaal 1 keer per jaar door ons controleren.

Ook de zetpootjes of de zetrand om de steen worden dunner door slijtage, als wij dit regelmatig controleren zien wij of je de zetting moet verstevigen of laten vernieuwen zodat je jouw kostbare diamant niet verliest.
Ook kunnen wij het sieraad reinigen zodat je diamanten weer schitteren alsof het sieraad net nieuw is.